fbpx

Έχεις και εσύ Magento 1; Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου!

Το Magento 1 είναι μία δημοφιλής πλατφόρμα στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ήταν και είναι μια από τις πιο πετυχημένες πλατφόρμες και εκατοντάδες επιχειρήσεις συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να το χρησιμοποιούν.

Όμως, η πρόοδος δεν σταματά. Η αλλαγή και η αναβάθμιση είναι κανόνας της φύσης και είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθούμε. Το ίδιο ισχύει και με την τεχνολογία. Όσο αποτελεσματική και αν είναι η πρώτη τεχνολογία, θα αναβαθμιστεί με το χρόνο και θα έρθει κάτι καινούργιο, πιο καινοτόμο, πιο λειτουργικό.

Στην δική μας περίπτωση είναι η πλατφόρμα του ηλεκτρονικού μας καταστήματος. Χρειάζεται συνεχή βελτίωση για να διατηρήσει υψηλή θέση στην αγορά.  Για αυτό ακριβώς το λόγο παρουσιάστηκε το Magento 2.

Δεν το ήξερες; Το Magento 1.x ολοκλήρωσε την υποστήριξή του στις 30 Ιουνίου 2020 και εκείνοι που δεν αναβαθμίζουν το Magento 1 στο Magento 2 θα διατρέχουν πολλούς κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τους καταστήματος.

Λόγω της τεράστιας επιτυχίας και λειτουργικότητας που είχε το Magento 1, πολλοί επιχειρηματίες εξακολουθούν να σκέφτονται αν θα κάνουν αναβάθμιση στο Magento 2 ή όχι. Ήρθε η ώρα να λάβουμε κάποιες αποφάσεις….Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να κάνεις τη σωστή επιλογή για το μέλλον της επιχείρησής σου!

Magento 1…Τέλος ύπαρξης, τέλος υποστήριξης, τέλος όλων;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως η Adobe ανακοίνωσε και προειδοποίησε πολλές φορές μάλιστα το τέλος της υποστήριξης για το Magento 1, τον Ιούνιο του 2020. Τι σημαίνει αυτό άραγε; Οι ιστότοποι θα σταματήσουν ως δια μαγείας και ξαφνικά να λειτουργούν;

Εννοείται πως όχι… Ας αναλύσουμε λοιπόν τι σημαίνει τελικά η φράση “τέλος υποστήριξης ” για το Magento 1;

Όπως είναι γνωστό σε όλους και ειδικότερα σε αυτούς που ασχολούνται με την κατασκευή ηλεκτρονικών καταστημάτων η εμφάνιση νέων εταιριών και ατόμων που δεν έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία, δύναται να πανικοβάλλουν και να παραπλανήσουν εν αγνοία τους, όλους τους ιδιοκτήτες eshop σε Magento 1.

Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου! Γνωρίζοντας όμως τα πραγματικά προβλήματα, θα μπορέσεις να ξέρεις τι να περιμένεις και πόσο πραγματικά μπορείς να καθυστερήσεις την μετάβασή σου.

Τα βασικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις όσο παραμένεις στο Magento 1 είναι:

  • δεν υπάρχουν βελτιώσεις όσον αφορά την ασφάλεια της πλατφόρμας και κατ’ επέκταση του eshop σου
  • επεκτάσεις παύουν και επίσημα να είναι διαθέσιμες και να υποστηρίζουν το ηλεκτρονικό σου κατάστημα
  • τρέχοντα καθημερινά προβλήματα θα αρχίσουν να γίνονται εμφανής, χωρίς να υπάρχουν πιστοποιημένοι τεχνικοί να τα αντιμετωπίσουν

Μπορεί το Magento 2 να είναι η τελευταία μετενσάρκωση της συγκεκριμένης πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου, οφείλετε ωστόσο να ξέρετε, πως το Magento 1 και το Magento 2 είναι δύο εντελώς διαφορετικές πλατφόρμες.

Το Magento 2 κυκλοφόρησε για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργικότητα της ήδη πετυχημένης πλατφόρμας Magento 1 και να προσφέρει νέες δυνατότητες σε μία νέα και πιο απαιτητική εποχή.

Ο,τιδήποτε παλιότερο δίνει τον απαραίτητο χώρο σε κάτι νεότερο, έτσι και το Magento 1 είναι φυσικό να κλείσει τον κύκλο του ως μία από τις πιο πετυχημένες πλατφόρμες και να παραχωρήσει τη θέση του στο ήδη ανώτερο Magento 2.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Εσύ, τι πρέπει να κάνεις;

Γιατί το Magento 2 ξεχωρίζει και αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια του Magento 1

Το Magento 2 είναι μια βέλτιστη και ήδη δοκιμασμένη λύση αφού κλείνει ήδη πέντε (5) έτη λειτουργίας. Έχοντας ήδη μετρήσει αρκετές εκδόσεις (τη στιγμή συγγραφής του άρθρου βρίσκεται στην σταθερή έκδοση του 2.3.5-p2) θεωρείται πλήρως απαλλαγμένο από “παιδικές ασθένειες” που συχνά-πυκνά εντοπίζονται σε όλων των ειδών τα λογισμικά και στις πρώτες εκδόσεις τους. Η συμβολή της κοινότητας άλλωστε και ολόκληρου του οικοσυστήματος στο Magento 2, είναι κάτι που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο και αποτελεί ένα ξεχωριστό επίτευγμα οργανωμένου και άρτια δομημένου κώδικα ελεύθερου λογισμικού. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι η Adobe φρόντισε να το εντάξει στους κόλπους της, το μέλλον είναι λαμπρό για αυτή την πλατφόρμα με νέες ευκαιρίες και προκλήσεις…

Ωστόσο, το Magento 2 δεν είναι μία εύκολη πλατφόρμα για να ειδικευτεί κάποιος, ακόμη και για όσους τεχνικούς είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις τεχνολογίες και τη φιλοσοφία της πλατφόρμας. Για αυτό το λόγο, το κόστος είναι κατά μέσο όρο υψηλότερο σε σχέση με άλλες πλατφόρμες αφού απαιτείται πολλαπλάσιος χρόνος να υλοποιηθεί σωστά μία λειτουργικότητα. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που εταιρείες κατασκευής eshop (software houses) αποφεύγουν να μεταβούν και να υποστηρίξουν την πλατφόρμα ενώ άλλες (μη πιστοποιημένες) που το κάνουν, δεν καταφέρνουν να την υποστηρίξουν επαρκώς.

Η επιμονή, ωστόσο, μεγάλων ηλεκτρονικών καταστημάτων να παραμείνουν στο Magento και να υϊοθετήσουν το Magento 2, μόνο τυχαία δεν είναι! Πρόκειται για έναν κολοσσό του eCommerce που το ξέρουν καλά όσοι έχουν την τύχη να δουν λίγες από τις δυνατότητές του.

Η επιμονή λοιπόν αυτών όσων θέλουν να παραμείνουν στο Magento, είναι παραπάνω από δικαιολογημένη, και σε αυτό το σημείο, πολλές είναι οι επιλογές που πρέπει να ζυγιστούν. Προς αυτό τον σκοπό, παρουσιάζουμε αρκετά μονοπάτια που μπορείς να ακολουθήσεις εάν το κατάστημά σου είναι αυτή την στιγμή στο Magento 1.

Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε επιλογές. Ας τις μάθουμε λοιπόν!

Υπάρχουν πολλές επιλογές που αξιολογώντας όλους τους παράγοντες μπορεί να βρεθεί η ιδανική επιλογή για την επιχείρησή σου. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τις βασικές, καθώς επίσης τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της καθεμίας.

Magento 1 choose your way

1η Επιλογή: Παραμένω στο Magento 1 και ελπίζω να μην έχω προβλήματα στο μέλλον.

Δεν θα σας το κρύψουμε αλλά για εμάς αυτή δεν είναι επιλογή! Ένας μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών καταστημάτων που είναι σε Magento 1, δεν έχει πραγματοποιήσει καμία αναβάθμιση και έχει αφήσει στην τύχη το κατάστημά του και την διαδικτυακή του εικόνα.

Τα ευχολόγια και οι προσεγγίσεις του τύπου “ότι τίποτα δεν θα πάει στραβά”, δεν συμβαδίζουν με όσους βλέπουν στα σοβαρά το eshop τους και εν γένει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το Magento είναι για όσους αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το ηλεκτρονικό εμπόριο και θέλουν να βλέπουν την επιχείρησή τους να μεγαλώνει και όχι να συρρικνώνεται λόγω αδυναμίας ενημερώσεων, κενών ασφαλείας και διαρροής δεδομένων.

2η Επιλογή: Παραμένω στο Magento 1, χρησιμοποιώντας εταιρίες υποστήριξης εκτός Adobe.

Το τεράστιο κενό που υπάρχει στην υποστήριξη του Magento 1 μετά τον Ιούνιο του 2020 έχει αναγνωριστεί και έχουν δημιουργηθεί εταιρίες που προσφέρουν μόνιμη υποστήριξη για αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Magento 1 επαγγελματικά.

Τα δύο πιο γνωστά στο οικοσύστημα του Magento είναι το Mage One και το Open Mage Project.

Το Mage One είναι μια υπηρεσία που υπόσχεται να προσφέρει στους εμπόρους Magento 1 τακτική κυκλοφορία ενημερωμένων εκδόσεων ασφαλείας, σχεδόν με τον τρόπο που η ίδια η Magento παρέχει μέχρι τώρα.

Το Open Mage Project είναι λίγο πιο ευρύ στο πεδίο εφαρμογής, καθώς επιδιώκει να συνεχίσει να καινοτομεί και να διορθώνει το Magento 1 ακόμη και μετά το επίσημο τέλος της υποστήριξης από την Adobe τον Ιούνιο του 2020.

Το πόσο μπορούν να στηριχθούν τέτοια project είναι αμφίβολο καθώς βασίζονται σε εξαιρετικά μικρό αριθμό προγραμματιστών (developer) και είναι αδύνατον να καταφέρουν να απορροφήσουν νέες τεχνολογίες και τη σύγχρονη τάση του eCommerce.

3η Επιλογή: Προχωράω μπροστά με μετάβαση στο Magento 2.

Αυτή είναι η πιο λογική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις αν θες την ασφαλή και σοβαρή αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού σου καταστήματος.

Πέρασε στο Magento 2 και συνέχισε να χρησιμοποιείς την πιο δημοφιλή πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα στον κόσμο και ασχολήσου χωρίς όρια με την ανάπτυξη της επιχείρησής σου.

Επωφελήσου από το πιο συμπαγές οικοσύστημα προγραμματιστών και συνεργατών. Ως πιστοποιημένη στις λύσεις της Adobe γύρω από το Magento, συνιστούμε ανεπιφύλακτα αυτή την επιλογή προς όφελος της επιχείρησής σου!

Και αυτή είναι πραγματικά η πιο έγκυρη απόφαση που μπορείς να πάρεις αλλά και ο λόγος που θέλουμε να επικοινωνούμε με υπάρχοντες και δυνητικούς συνεργάτες μας. Έχουμε πολλούς συνεργάτες που έχουν ήδη μετακινηθεί ή βρίσκονται στην διαδικασία μετακίνησης σε Magento 2.

Η διαδικασία είναι μερικές φορές απλή, μερικές φορές απαιτεί περισσότερο σχεδιασμό και ειδικές υλοποιήσεις , αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι είμαστε εξειδικευμένοι σε αυτό και θα σε βοηθήσουμε για μια ομαλή και χωρίς προβλήματα μετάβαση!

Πρέπει να πούμε, ωστόσο, ότι το κόστος κατασκευής και λειτουργίας ενός καταστήματος στο Magento 2 είναι γενικά υψηλότερο από αυτό που ήταν στο Magento 1. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Magento 2 είναι μια πιο περίπλοκη πλατφόρμα συνολικά, με ένα απαράμιλλο σύνολο χαρακτηριστικών και πολλές εργατοώρες ανθρώπων πίσω από αυτό.

Παρόλα αυτά, το Magento εξακολουθεί να είναι η πιο ισχυρή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου με την οποία μπορείς να επιτύχεις οποιαδήποτε λειτουργία ακόμα και την πιο απαιτητική.

Για πολλές εταιρίες, όπως και για εμάς, παραμένει η καλύτερη επιλογή στην αγορά καθώς απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν το ηλεκτρονικό τους κατάστημα να εξελίσσεται συνεχώς.

Magento 1 migration to Magento 2

4η Επιλογή: Αλλάζω πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αυτή είναι επίσης μια πολύ βάσιμη επιλογή, ειδικά για εκείνους που έχουν χρησιμοποιήσει το Magento 1 με τέτοιο τρόπο όπου αγόρασαν ένα δωρεάν ή φθηνό θέμα από μια αγορά, εγκατέστησαν μερικές επεκτάσεις και πορεύτηκαν με αυτό. Για αυτούς, το Magento ήταν πιθανώς υπερβολικό από την αρχή, απλά δεν το ήξεραν ακόμη. Και ειλικρινά, δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές λύσεις εκεί έξω.

Τώρα όμως υπάρχουν πολλές πλατφόρμες SaaS που μπορούν να υλοποιήσουν τις επιθυμίες σου και πολύ πιο οικονομικά (Shopify, Bigcommerce, κλπ).

Απλά πρέπει να λάβεις υπόψη σου όλα τα σχετικά κόστη. Αυτές οι πλατφόρμες συνήθως συνοδεύονται από λίγες (ή πολύ) λιγότερες δυνατότητες και έχουν συνεχείς χρεώσεις που σχετίζονται με τη χρήση του λογισμικού.

Αυτά τα τρέχοντα κόστη είναι κάτι που δεν είχες με την Κοινότητα του Magento (Open Source), αλλά η πραγματικότητα της αγοράς είναι ότι οι λύσεις SaaS γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς

Αυτές οι λύσεις παρόλα αυτά δεν θα είναι αποτελεσματικές για πολυκαταστήματα και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά είναι εδώ για πολλούς που θα δουν τη μετάβαση στο Magento 2 ως κάτι υπερβολικά περίπλοκο. Και μερικές φορές είναι θέμα αλλαγής και δοκιμής νέων πραγμάτων.

Φυσικά υπάρχουν και οι κλασσικές πλατφόρμες που μπορείς να συνεχίσεις να λειτουργείς αξιοπρεπώς το ηλεκτρονικό σου κατάστημα όπως το Opencart ή ακόμη και το WooCommerce.

Magento 1 move to saas

Σε βοηθάμε να αποφασίσεις! Δες συγκεντρωμένα τις επιλογές σου.

Στην παρακάτω εικόνα μπορείς να δεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για όλες αυτές τις επιλογές που αναλύσαμε παραπάνω.

Και τώρα; Πώς να κάνεις τη σωστή επιλογή;

Εάν είσαι ακόμα μπερδεμένος για το πώς να σχεδιάσεις το επόμενο βήμα σου- ας επικοινωνήσουμε! Είμαστε πάντα εδώ και χαιρόμαστε να μοιραζόμαστε την εμπειρία μας.

Ναι, είμαστε Πιστοποιημένη Εταιρεία Magento. Έχουμε πιστοποιηθεί απευθείας από την Adobe Magento για να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις eCommerce υψηλών προδιαγραφών. Εκπαιδευόμαστε συνεχώς με σκοπό να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις και να βοηθήσουμε την επιχείρησή σου να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.

Προσπαθούμε να είμαστε ο συνεργάτης που θα εμπιστευτείς για να εξελίξεις διαδικτυακά την επιχείρησή σου. Επομένως, εάν το Magento δεν είναι η κατάλληλη πλατφόρμα για εσένα και την επιχείρησή σου – θα σε ενημερώσουμε και θα σε βοηθήσουμε για να βρείς μια άλλη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, κατάλληλη και στα μέτρα σου!

Και για εσένα που το Magento 2 θα ήταν η καλύτερη επιλογή, μπορούμε να είμαστε ο επόμενος συνεργάτης σου προσφέροντάς σου ολοκληρωμένες λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της επιχείρησής σου. Από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη λειτουργία του eshop, τη μετάβαση όλων των δεδομένων και την βελτίωση της εμφάνισης της ηλεκτρονικού σου καταστήματος!

Ας μιλήσουμε λοιπόν!