fbpx

Πώς ένας σύμβουλος eCommerce μπορεί να εκτοξεύσει τις πωλήσεις σου;

Μπορεί να νιώθεις έτοιμος να κάνεις  μια καινούργια επαγγελματική αρχή πάνω στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά γνώριζες ότι ένας σύμβουλος eCommerce μπορεί να απογειώσει το eshop σου; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιές είναι οι βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για να “τρέξεις” με επιτυχία το δικό σου eshop;

Κάθε αρχή και δύσκολη συνηθίζει να λέει ο σοφός λαός μας, και δεν έχει άδικο, αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι τα μονοπάτια του eCommerce μπορεί να τα περπατάς για πρώτη φορά.

Είναι στο χέρι σου όμως αν σε αυτό το ταξίδι επιλέξεις να έχεις έναν έμπειρο σύμβουλο eCommerce και καλό οδηγό ή αν θα είσαι μόνος σου να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που θα εμφανιστούν στον δρόμο σου.

Μέσα από αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σου δώσουμε μία ιδέα για το τι θα κληθείς να αντιμετωπίσεις ως ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, και να σε κατευθύνουμε σε σωστές επιλογές ώστε να ανταπεξέλθεις. Θα μάθεις πώς ένας σύμβουλος eCommerce μπορεί να σου καλύψει όλα τα κενά και να σου προσφέρει όλες εκείνες τις δεξιότητες που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις ένα ολοκληρωμένο eshop.

Θα παρουσιάσουμε παρακάτω κάποιες από τις κύριες δεξιότητες που θα χρειαστεί να διαθέτεις εσύ (ή ένας σύμβουλος eCommerce) για να πετύχει η διαδικτυακή σου επιχείρηση.

Δεξιότητες προσωπικότητας ή εξειδικευμένες δεξιότητες;

Γνωρίζεις τη βασική διαφορά εδώ, σωστά; Οι εξειδικευμένες δεξιότητες αφορούν ξεχωριστές επαγγελματικές ικανότητες και γνώσεις που είναι απαραίτητες για μία εργασία, ενώ οι δεξιότητες προσωπικότητας αποτελούν τη βάση της προσωπικής και εργασιακής επιτυχίας του καθενός.

Συγκεκριμένα, οι εξειδικευμένες δεξιότητες αποκτούνται μέσω της εκπαίδευσης και της γνώσης, ενώ οι δεξιότητες προσωπικότητας δεν διδάσκονται αλλά είναι ικανές να σε βοηθήσουν να επιτύχεις επιχειρηματικούς στόχους μακροπρόθεσμα. Ένας σύμβουλος eCommerce θα πρέπει να διαθέτει την πλειοψηφία αυτών των δεξιοτήτων.

Ακολουθεί μία καλή επισκόπηση ορισμένων δεξιοτήτων και από τις δύο αυτές κατηγορίες.

Πώς μπορεί αυτός ο διαχωρισμός να σε βοηθήσει με τα σχέδιά σου; Ποιες είναι οι δεξιότητες που απαιτούνται για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου; Και τι χρειάζεται να μάθεις ή να αναθέσεις σε σύμβουλους eCommerce για να σε βοηθήσουν να μεγαλώσεις την επιχείρησή σου;

Εξειδικευμένες δεξιότητες για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πρέπει πάντα να προσπαθείς για μια καλή ισορροπία σε οποιαδήποτε ομάδα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, όταν ξεκινάς μια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου, η τάση είναι να εστιάσεις περισσότερο στις ιδιαίτερες και πιο τεχνικές δεξιότητες.

Αυτές είναι μερικές από τις εξειδικευμένες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας σύμβουλος eCommerce και η ομάδα του, πριν ξεκινήσεις μια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου με την ομάδα του. Μερικά από αυτά αναφέρονται συχνά ως τεχνικές δεξιότητες στη βιομηχανία ηλεκτρονικού εμπορίου:

Αυτές είναι κάποιες από τις βασικές εξειδικευμένες δεξιότητες, υπάρχουν φυσικά δεκάδες άλλες. Όλες αυτές οι δεξιότητες απαιτούνται για:

1) Να ολοκληρώσεις το ηλεκτρονικό σου κατάστημα (όσον αφορά την κατασκευή του)

2) Να το προωθήσεις (μέσω προωθητικών ενεργειών marketing)

3) Να προσελκύσεις πελάτες

4) Να αποστείλεις τα προϊόντα στους πελάτες που έκαναν αγορά

5) Να συνεχίσεις αυτή την διαδικασία επιτυχώς μακροπρόθεσμα.

Η συνεργασία με μία έμπειρη ομάδα ανάπτυξης ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι μονόδρομος για να καλύψεις όλες αυτές τις τεχνικές απαιτήσεις. Μία ομάδα που θα συντονίζει ένας σύμβουλος eCommerce, είναι η τέλεια συνταγή της επιτυχίας. Είναι όμως οι παραπάνω δεξιότητες αρκετές;

Δεξιότητες προσωπικότητας για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου.

Όταν οι εξειδικευμένες δεξιότητες υπάρχουν και έχουν καλυφθεί από μία έμπειρη ομάδα, η ανάγκη για αυτές τις ξεχωριστές αλλά πολύ σημαντικές πινελιές γίνεται όλο και πιο μεγάλη.

Ποιες είναι οι δεξιότητες προσωπικότητας που θα χρειαστείς για να αναπτύξεις τη διαδικτυακή επιχείρησή σου;

Ένας σύμβουλος eCommerce αρχικά θα σε βοηθήσει να οργανώσεις καλύτερα τον τρόπο εργασίας σου, να προσλάβεις νέα μέλη στην ομάδα σου, να χειριστείς την υποστήριξη πελατών με ενσυναίσθηση και φροντίδα, να βρεις ποιοτικούς συνεργάτες για ανάπτυξη της επιχείρησής σου, και τέλος να αναπτύξεις κοινωνικές σχέσεις με ανθρώπους του κλάδου σου.

Αυτές είναι λίγες από τις δεξιότητες προσωπικότητας που θα χρειαστείς:

  • Ηγετικές ικανότητες
  • Επίλυση προβλήματων
  • Ικανότητες οργάνωσης
  • Λήψη αποφάσεων
  • Κριτική σκέψη
  • Πειστικότητα
  • Διαχείριση της ομάδας
  • Επικοινωνία
  • Δικτύωση
  • Ενσυναίσθηση

…και πολλά άλλα!

Έχουμε αναφέρει αυτές που πιστεύουμε ότι είναι από τις πιο σημαντικές εάν ξεκινάς και αναπτύσσεις μια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τι έρχεται μετά από αυτά;

Και τώρα μπορεί να σκεφτείς: “Εντάξει, αλλά δεν έχω πραγματικά το 20% όλων αυτών, άρα είμαι καταδικασμένος να αποτύχω στην δημιουργία της ηλεκτρονικής επιχείρησης που έχω οραματιστεί;”

Φυσικά και όχι. Απλώς σημαίνει ότι πρέπει να βρεις τους κατάλληλους συνεργάτες και συμβούλους για να αναλάβουν τα σημεία που εσύ εκ φύσεως δεν μπορείς. Ένας σύμβουλος eCommerce μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό.

Και αυτή είναι η ομορφιά του επιχειρείν, σωστά;

Τώρα, συνέχισε για να δημιουργήσεις μία λίστα με τις δεξιότητες που έχεις και αυτές που δεν έχεις.

Ας προχωρήσουμε λοιπόν στην αυτοαξιολόγηση δεξιοτήτων!

Εδώ είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για να σε βοηθήσει με την Αυτοαξιολόγηση. Ονομάζεται πίνακας δεξιοτήτων και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να εκτιμάται το επίπεδο δεξιοτήτων και ικανοτήτων εντός ομάδων. Μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να καταλάβεις πού πρέπει να εστιάσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Έχουμε ετοιμάσει ένα απλό παράδειγμα με το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις.

Επισκόπηση των δεξιοτήτων.
Πως να το χρησιμοποιήσεις; Άνοιξε ένα υπολογιστικό φύλλο (excel), γέμισε το με τις δεξιότητες που έχεις ή χρειάζεσαι, και βαθμολόγησε τον εαυτό σου και οποιαδήποτε άλλα μέλη της ομάδας ανάλογα.

Για αυτές τις δεξιότητες που έχεις ήδη – είναι καλό για εσένα γιατί έχεις χρόνο να εστιάσεις στις υπόλοιπες.

Για αυτές τις δεξιότητες που είναι σημαντικές, αλλά δεν τις κατέχεις προσωπικά – κάνε μία έρευνα τι υπάρχει στην αγορά και ζήτα την βοήθεια των ειδικών. Ένας σύμβουλος eCommerce θα σε βοηθήσει να κοιτάξεις στη σωστή κατεύθυνση.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, μπορείς να έρθεις σε επαφή μαζί μας, και ένας σύμβουλος eCommerce θα σε βοηθήσει στα πρώτα σου βήματα – μη διστάσεις να μας αφήσεις ένα μήνυμα παρακάτω, θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσουμε!

Σου ευχόμαστε καλή τύχη στο ταξίδι σου στο τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου!