fbpx

Drop Shipping το 2021: Ο ευκολότερος τρόπος να ξεκινήσεις!

Το Drop Shipping είναι εδώ για εσένα και να κάνει τα όνειρά σου πραγματικότητα εξασφαλίζοντάς σου ένα πιο οικονομικό budget για την έναρξη του ηλεκτρονικού σου καταστήματος.

Θες να ανοίξεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα αλλά φοβάσαι; Φοβάσαι τα πρώτα βήματα και το budget που θα χρειαστείς για να διασφαλίσεις την αγορά των προϊόντων σου;

Το Drop shipping ήταν κάποτε μία μέθοδος σχεδόν αποτρεπτική στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σήμερα, χρησιμοποιείται από σχεδόν το ένα τέταρτο των διαδικτυακών επιχειρήσεων ως κύρια μέθοδο αποστολής προιόντων.

Τι είναι το Dropshipping και πώς λειτουργεί;

Drop Shipping Model

Το Dropshipping είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο που σου επιτρέπει να πουλάς και να στέλνεις προϊόντα που δεν σου ανήκουν και δεν τα αποθηκεύεις εσύ ο ίδιος σε κάποια αποθήκη σου.

Οι προμηθευτές σου – χονδρέμποροι ή κατασκευαστές – παράγουν τα προϊόντα, τα αποθηκεύουν και τα στέλνουν στους πελάτες σου, για εσένα.

Η διαδικασία είναι απλή:

  • Ο πελάτης κάνει μια παραγγελία στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα
  • Εσύ λαμβάνεις την παραγγελία του πελάτη σου
  • Προωθείς την παραγγελία στον προμηθευτή σου
  • Ο προμηθευτής σου προετοιμάζει την παραγγελία
  • Ο προμηθευτής αποστέλλει ο ίδιος την παραγγελία στον πελάτη σου

Είναι μια μέθοδος εκπλήρωσης παραγγελιών που δεν απαιτεί από τις επιχειρήσεις να έχουν απόθεμα. Αντιθέτως, πωλούν τα προϊόντα και μεταβιβάζουν τις παραγγελίες τους σε τρίτους προμηθευτές, οι οποίοι στη συνέχεια αποστέλλουν τα προϊόντα που παραγγέλθηκαν στους αντίστοιχους πελάτες τους.

Σου ακούγεται λοιπόν αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο ενδιαφέρον και επικερδές; Επέλεξε τη σωστή πλατφόρμα και κυριάρχησε και εσύ στο eCommerce το 2021!

Ας δούμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Drop Shipping για να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις εάν είναι το σωστό επιχειρηματικό μοντέλο για την επιχείρησή σου.

Τα Πλεονεκτήματα

1.Χαμηλό κόστος έναρξης

Το Drop Shipping αποδεσμεύει την ανάγκη για εκ των προτέρων αγορά αποθέματος, το οποίο διαφορετικά θα απαιτούσε πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την αποθήκευση και συντήρηση του.

Είναι επίσης χρονοβόρο μέχρι να βρείς μια αποθήκη, να αποθηκεύσεις τα είδη, να προσλάβεις προσωπικό για τη διαχείριση, παραλαβή και απόθεση των προϊόντων σου.

Το πλεονέκτημα με αυτή την μέθοδο είναι ότι δεν διακινδυνεύεις να χρεωθείς για την αγορά των προϊόντων σου, πριν να τα έχεις ακόμα πουλήσει. Μπορείς να ξεκινήσεις γρηγορότερα με μηδενικό απόθεμα και να κερδίσεις αμέσως χρήματα.

Με αυτό τον τρόπο μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κεφάλαιο που διαθέτεις για να διαφημίσεις την επωνυμία σου αλλά και το ηλεκτρονικό σου κατάστημα.

2.Περισσότερη Επιχειρηματική Ελευθερία

Το επιχειρηματικό μοντέλο drop shipping σου επιτρέπει επίσης να κλιμακώσεις τις δραστηριότητές σου παραγγέλλοντας περισσότερα προϊόντα και ο προμηθευτής να κάνει όλη τη συλλογή, τη συσκευασία και την παράδοση στον πελάτη.

Ομοίως, εάν θέλεις να επωφεληθείς από εποχιακές αλλαγές και τάσεις στην καταναλωτική αγορά, το drop shipping σου προσφέρει μία ευελιξία ώστε να διαχειριστείς για παράδειγμα τις τιμές των προϊόντων σου όπως εσύ θές και συμφέρει την επιχείρησή σου.

Το γεγονός ότι δεν χρειάζεσαι φυσικό κατάστημα ή αποθήκη σημαίνει επίσης ότι μπορείς να διευθύνεις την επιχείρησή σου από οποιοδήποτε μέρος, αρκεί να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Αυτό σου δίνει περισσότερο χρόνο να ασχοληθείς με προσωπικά σου ζητήματα, γνωρίζοντας ότι μπορείς να επιστρέψεις στην επιχείρησή σου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της εβδομάδας που εσύ θες.

3.Δεν υπάρχει κόστος αποθέματος/αποθήκευσης

Το κόστος αποθέματος είναι ένα από τα υψηλότερα κόστη για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν αποθήκες.

Είναι μεγάλο συγκεκριμένα το κόστος για τα προϊόντα που παραμένουν στην αποθήκη περιμένοντας να πουληθούν.

Έτσι λοιπόν η παράμετρος αυτή ανήκει πλέον στο παρελθόν με το Drop Shipping, καθώς σε αποδεσμεύει από την ύπαρξη αποθέματος που “κάθεται” χωρίς να επιφέρει κέρδος.

Στην περίπτωση αυτή το κόστος αποθέματος το επιβαρύνεται ο προμηθευτής.

Η μέθοδος αυτή λοιπόν σε προστατεύει από τέτοια ζητήματα, ώστε να μπορείς να εστιάσεις περισσότερο στην ανάπτυξη της επωνυμίας και της πελατειακής σου βάσης.

4.Δεν υπάρχουν προβλήματα παράδοσης

Για να είναι αποτελεσματική η ολοκλήρωση της παραγγελίας, απαιτείται μια φυσική αποθήκη, όπου χρειάζεται να οργανώνεις, να παρακολουθείς, να επισημαίνεις, να επιλέγεις και να συσκευάζεις τα προϊόντα πριν τα στείλεις στους πελάτες σου.

Με το drop shipping, εσύ – ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης – δεν χρειάζεται να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα ή να προσλάβεις προσωπικό για να τα κάνει.

Και όλο αυτό επειδή ένας τρίτος θα χειριστεί τα πάντα αντί για εσένα.

Η μόνη σου δουλειά είναι να διασφαλίσεις ότι οι παραγγελίες των πελατών σου λαμβάνονται κανονικά και ότι ο προμηθευτής και ο διανομέας σου τις διεκπεραιώνουν και τις παραδίδουν στους πελάτες σου.

5.Έχεις περισσότερο χρόνο για ψηφιακό μάρκετινγκ

Αφού λοιπόν με το απόθεμα, την αποθήκευση και την εκπλήρωση παραγγελιών ασχολούνται άλλοι, εσύ μπορείς να αφιερώσεις τον χρόνο σου για να δοκιμάσεις νέα πράγματα.

Μπορείς να πειραματιστείς με νέες στρατηγικές ώστε να προσελκύσεις περισσότερους πελάτες και να αυξήσεις τις πωλήσεις σου.

Μπορείς επίσης να δουλέψεις για την επωνυμία του ηλεκτρονικού σου καταστήματος και να διασφαλίσεις ότι οι πελάτες σου έχουν μια υπέροχη εμπειρία από το διαδικτυακό σου κατάστημα.

Τα Μειονεκτήματα

1.Σχετικά χαμηλά περιθώρια

Ενώ η μεταφορά των προϊόντων με Drop Shipping σε βοηθάει να εξοικονομήσεις χρήματα όσον αφορά την αποθήκευση του αποθέματος, έχει ένα κρυφό κόστος που έχει σχέση με το ανταγωνιστικό διαδικτυακό χώρο αγορών.

Το δυναμικό κέρδους σου θα είναι πολύ χαμηλότερο και πιο περιορισμένο, καθώς θα πρέπει να πουλήσεις περισσότερα προϊόντα για να κερδίσεις περισσότερα χρήματα.

Το παραδοσιακό μοντέλο προσφέρει εκπτώσεις για μαζικές αγορές, αλλά το drop shipping δεν έχει την δυνατότητα να το κάνει αυτό. Στην περίπτωση αυτή ο προμηθευτής ή ο διανομέας απολαμβάνει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους ενώ εσύ κερδίζεις λιγότερα χρήματα.

Έτσι, δεν θα έχεις μεγάλα οικονομικά οφέλη έως ότου κλιμακωθεί η επιχείρησή σου και έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών σου, ώστε να μπορείς να αυξήσεις τις τιμές και να έχεις μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

2.Εξάρτηση από προμηθευτές για την εκπλήρωση παραγγελιών

Μπορεί ναι μεν να μην έχεις την οικονομική επιβάρυνση της απογραφής ή της αποθήκευσης, αλλά θα “πληρώσεις” για τα παράπονα και την δυσαρέσκεια των πελατών.

Εάν ο προμηθευτής ή ο διανομέας δεν διεκπεραιώσει σωστά τις παραγγελίες των πελατών, οι πελάτες θα παραπονεθούν σε εσένα ή θα εγκαταλείψουν το κατάστημά σου.

Άλλες συνέπειες αυτού είναι ότι απαιτεί μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης. Και το χειρότερο αυτού είναι ότι έτσι χάνεις ακόμη περισσότερους πελάτες.

3.Δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση της ποιότητας του προϊόντος και της συσκευασίας

Η μέθοδος Drop Shipping δεν σου δίνει την δυνατότητα ελέγχου της αλυσίδας εφοδιασμού.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχει η δυνατότητα τυχόν αντικείμενα κατά παραγγελία να αποστέλλονται πρώτα σε εσένα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για τη διαχείριση επιπλέον αποστολών και επιστροφών.

Είσαι αυτός που χειρίζεται άμεσα τους πελάτες, αλλά ακόμη και τότε, είσαι λίγο πολύ στο έλεος του προμηθευτή, ειδικά όταν τα πράγματα είναι πέρα από τον έλεγχό σου ή δεν μπορείς να λάβεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι εγκαίρως.

Είναι δύσκολο να παρακολουθείς τα επίπεδα αποθέματος όταν δεν τα διαχειρίζεσαι μόνος σου. Εάν η ποσότητα των προϊόντων στο ηλεκτρονικό σου κατάστημά δεν συγχρονίζεται με την ποσότητα των προϊόντων των προμηθευτών σου, οι πελάτες σου μπορεί όχι απλά να δυσανασχετήσουν αλλά και να απογοητευτούν μακροπρόθεσμα, βλάπτοντας έτσι τη φήμη της επωνυμίας σου με την πάροδο του χρόνου.

Άλλα ζητήματα, όπως καθυστερημένες παραδόσεις, κατεστραμμένα προϊόντα, παράδοση λανθασμένων αντικειμένων και άλλα, θα εξακολουθούν να επιβαρύνουν εσένα, καθώς οι πελάτες βρίσκονται σε άμεση επαφή μαζί σου, και όχι με τους προμηθευτές.

Aφού είδαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Drop Shipping, ήρθε η ώρα να δούμε και με ποια πλατφόρμα λειτουργεί καλύτερα αυτή η μέθοδος. Μία από τις πλατφόρμες αυτές είναι το Shopify.

Πώς λειτουργεί το Drop Shipping στο Shopify;

Δύο από τις πιο κοινές προσεγγίσεις για το Drop Shipping στο Shopify είναι να αναζητήσετε έναν προμηθευτή χρησιμοποιώντας μία βάση δεδομένων προμηθευτών ή να αναζητήσετε την εφαρμογή Shopify που συνδέει εσένα και το κατάστημά σου με χιλιάδες προμηθευτές.

Για το δεύτερο, προτείνουμε το Oberlo, μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από το Shopify και βοηθά τους ανεξάρτητους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να βρουν προϊόντα προς πώληση.

Με το Oberlo, μπορείς να περιηγηθείς στο AliExpress και να εισάγεις τα προϊόντα που σε ενδιαφέρουν απευθείας στο Oberlo – το οποίο είναι συνδεδεμένο στο κατάστημα Shopify σου – με το πάτημα ενός κουμπιού.

Μόλις ένας πελάτης αγοράσει ένα προϊόν, θα μπορείς να εκπληρώσεις την παραγγελία του στην εφαρμογή Oberlo. Ευτυχώς, η Oberlo αυτοματοποιεί αυτήν τη διαδικασία.

Ως ιδιοκτήτης του καταστήματος, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ελέγξεις ότι οι λεπτομέρειες της παραγγελίας είναι σωστές και να κάνεις κλικ στο κουμπί “παραγγελία “.

Στη συνέχεια, το προϊόν αποστέλλεται απευθείας από τον προμηθευτή της AliExpress στον πελάτη – όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο.

Εάν λοιπόν αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο είναι ιδανικό για εσένα, η Bitmyjob είναι ο κατάλληλος συνεργάτης σου για να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις  το ηλεκτρονικό σου κατάστημα με Drop Shipping.

Αλλά ακόμα και αν δεν γνωρίζεις ποια πλατφόρμα και ποιο επιχειρηματικό μοντέλο είναι κατάλληλο για την επιχείρησή σου, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας και θα σε βοηθήσουμε να επιλέξεις!