fbpx

Οι 5 κορυφαίες τεχνολογικές τάσεις του 2024

Για μία ακόμα χρονιά, έχουμε φτάσει στην περίοδο του χρόνου που κοιτάμε μπροστά για το τι μας επιφυλάσσει η τεχνολογία το 2024!

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν τελειώνει – είναι μια συνεχής διαδικασία, και οι πρωτοποριακές τάσεις που έκαναν το 2023 ένα από τα πιο συναρπαστικά έτη για την καινοτομία θα συνεχίσουν να αναδιαμορφώνουν τον κόσμο μας με πολλούς συναρπαστικούς τρόπους.

Η νοημοσύνη των μηχανών, τα θολά όρια μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού και η διαμόρφωση της συνεχιζόμενης εξέλιξης του διαδικτύου θα επηρεάσουν ριζικά τη ζωή μας. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι η αναζήτηση τρόπων για να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και να ευημερούμε, ελαχιστοποιώντας τη ζημιά που προκαλούμε στο περιβάλλον – και ίσως ακόμη και να αντιστρέψουμε κάποια από τη ζημιά που έχει γίνει στο παρελθόν.

Ακολουθεί λοιπόν μία επισκόπηση για αυτές τις τάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα, μαζί με κάποιες προβλέψεις για το πώς κάθε μία από αυτές θα επηρεάσει τη ζωή, την κοινωνία και τον πλανήτη μας.

1. Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence)

Το 2023 ήταν η χρονιά που η τεχνητή νοημοσύνη έγινε η επικρατούσα τάση. Το 2024 θα είναι η χρονιά που ο κόσμος θα καταλάβει πόσο πραγματικά ισχυρή και χρήσιμη μπορεί να είναι. Σήμερα, αν κάποιος δεν είναι τεχνικός, και μόνο η φράση τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να προκαλέσει ένα ρίγος φόβου. Αν δεν ανησυχείτε μήπως κατακτήσει τον κόσμο ή καταστρέψει την ανθρώπινη φυλή, ίσως περιμένετε ότι μπορεί να σας κλέψει τη δουλειά. Καθώς όμως η τεχνητή νοημοσύνη θα εισέρχεται σε περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας – από τις μηχανές αναζήτησης έως τα λογισμικά γραφείου – οι άνθρωποι θα κατανοήσουν τις δυνατότητές της. Με τη σωστή χρήση, είναι σαν να έχουμε έναν σούπερ έξυπνο προσωπικό βοηθό στη διάθεσή μας 24 ώρες το 24ωρο, που μας κάνει πιο αποδοτικούς, ταχύτερους και πιο παραγωγικούς.

Το πιο σημαντικό είναι ότι, αφήνοντας την καθημερινή μας χειροπιαστή εγκεφαλική εργασία – την απόκτηση πληροφορίας, τον προγραμματισμό, την οργάνωση ιδεών, τη δόμηση των έργων – στην τεχνητή νοημοσύνη, θα έχουμε περισσότερο χρόνο για να αξιοποιήσουμε τις πραγματικές ανθρώπινες δεξιότητές μας. Θα ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο για να είμαστε δημιουργικοί, να εξερευνούμε νέες και πρωτότυπες ιδέες, να επικοινωνούμε με ανθρώπους αντί να προγραμματίζουμε μηχανές. Το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι, και ενώ υπάρχουν αναμφισβήτητες προκλήσεις γύρω από τη δεοντολογία και τη ρύθμιση που πρέπει ακόμη να επιλυθούν, πιστεύουμε ότι το 2024 θα είναι η χρονιά που όλοι θα αρχίσουν να κατανοούν πόσο μετασχηματιστική θα είναι η τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας.

2. Φυσική-Ψηφιακή Σύγκλιση

Το πραγματικό και το ψηφιακό διαπλέκονται ολοένα και περισσότερο. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, υπάρχουμε ως ψηφιακά είδωλα μέσα σε εικονικά περιβάλλοντα. Αυτό ισχύει τόσο για την εργασία, όπου συνεργαζόμαστε εξ αποστάσεως μέσω πλατφορμών όπως το Zoom και το Teams, όσο και για το παιχνίδι, όπου τα διαδικτυακά παιχνίδια και τα ηλεκτρονικά αθλήματα είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Χρησιμοποιούμε κοινωνικές εφαρμογές όπως το TikTok και το Instagram για να δημιουργήσουμε εικονικούς χώρους όπου μοιραζόμαστε στιγμές από την “πραγματική” μας ζωή – επιμελημένες και φιλτραρισμένες για να δημιουργήσουμε ψηφιακές προσωπικότητες που γίνονται ο εικονικός μας εαυτός.

Σε όλους τους κλάδους, βλέπουμε αυτή την έννοια να αναδύεται με τη μορφή του ψηφιακού διδύμου – μια εικονική αναπαράσταση ενός αντικειμένου, συστήματος ή διαδικασίας του πραγματικού κόσμου. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα μεμονωμένο εξάρτημα ή τόσο σύνθετο όσο μια ολόκληρη πόλη ή ακόμη και ένα οικοσύστημα. Το σημαντικό είναι ότι ο ψηφιακός δίδυμος δημιουργείται από δεδομένα που συλλέγονται από το αντίστοιχο μοντέλο του πραγματικού κόσμου.  Η πρόοδος στην επιστήμη σημαίνει ότι μπορούμε να αναλύσουμε τη θεμελιώδη ουσία της ζωής σε ψηφιακό κώδικα, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να χειραγωγηθεί και να ξαναχτιστεί στον πραγματικό κόσμο.

Το 2024, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε όλο και λιγότερη διάκριση μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι ο ψηφιακός γίνεται όλο και πιο ρεαλιστικός και ο πραγματικός γίνεται τόσο ευέλικτος και εύπλαστος όσο και ο ψηφιακός.

3. Βιώσιμη τεχνολογία

Η βιώσιμη τεχνολογία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια του 2024, καθώς οι χώρες και οι εταιρείες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την τήρηση των δεσμεύσεων για μηδενική κατανάλωση. Ταυτόχρονα, τα άτομα θα αξιοποιούν όλο και περισσότερο την τεχνολογία προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις προσωπικές τους επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η βιώσιμη τεχνολογία περιλαμβάνει πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους να κάνουμε πράγματα που ήδη κάνουμε – όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα ποδήλατα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που θα συνεχίσουν να αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους το 2024. Περιλαμβάνει επίσης νέες λύσεις σε περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, καθώς και πράσινες και ανανεώσιμες τεχνολογίες ενέργειας. Η κυκλική οικονομία θα γίνει όλο και πιο σημαντική έννοια, καθώς η ανθεκτικότητα, η ανακυκλωσιμότητα και η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης ενσωματώνονται απευθείας στα προϊόντα κατά το στάδιο του σχεδιασμού. Και ο τεχνολογικός κόσμος θα υιοθετήσει περαιτέρω ιδέες όπως το πράσινο υπολογιστικό νέφος, όπου οι υποδομές και οι υπηρεσίες δίνουν προτεραιότητα στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και τις βιώσιμες εφαρμογές – εργαλεία λογισμικού που έχουν σχεδιαστεί για να μας βοηθούν να ζούμε με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Οι προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι προγραμματιστές και οι χρήστες της βιώσιμης τεχνολογίας κατά τη διάρκεια του 2024 περιλαμβάνουν την ανάγκη ανάπτυξης ηθικών και βιώσιμων μεθόδων για την προμήθεια και την εξόρυξη υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή συσκευών, τις απαιτήσεις υποδομών που δημιουργούνται από τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, όπως η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, και τις πιθανές ανισότητες μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών ή κοινωνικοοικονομικών ομάδων όσον αφορά την ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση σε πράσινες εναλλακτικές λύσεις. Θα είμαστε επίσης όλο και πιο προσεκτικοί για την παρουσία του greenwashing – επιφανειακών προσπαθειών που αποσκοπούν αποκλειστικά στη δημιουργία θετικών δημοσίων σχέσεων γύρω από μια συγκεκριμένη τεχνολογία.

4. Ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο

Οι έρευνες δείχνουν ότι μία στις δύο επιχειρήσεις έχει πέσει θύμα μιας επιτυχημένης κυβερνοεπίθεσης τα τελευταία τρία χρόνια και το κόστος αυτών των επιθέσεων για τη βιομηχανία αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2024. Μπροστά σε αυτή τη ραγδαία αυξανόμενη απειλή, οι τεχνολογικές λύσεις που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν την άμυνα και να μας παρέχουν μια ευκαιρία μάχης βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα απαραίτητα εφόδια κάθε οργανισμού.

Ωστόσο, η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο υπερβαίνει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς περικλείει επίσης μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την ανάκαμψη και τη διασφάλιση της συνέχειας, όταν οι άμυνες παραβιάζονται ή λόγω περιστάσεων που βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας. Αυτό μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη διαδικασιών απομακρυσμένης εργασίας για να διασφαλιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων όταν το προσωπικό δεν μπορεί να μεταβεί σε κεντρικές τοποθεσίες – μια τεχνολογική λύση που μπορεί να μην θεωρείται παραδοσιακά στοιχείο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Η αυτοματοποίηση της άμυνας στον κυβερνοχώρο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, τα ολοκληρωμένα πλαίσια που συγχωνεύουν τα μέτρα ασφαλείας με τα πρωτόκολλα συνέχειας και η συνειδητοποίηση των κοινωνικών παραγόντων, από τις επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής έως την καταπολέμηση των δημοσίων σχέσεων, αποτελούν βασικά στοιχεία κάθε στρατηγικής ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο.

Οι απειλές στον κυβερνοχώρο γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες και ο ανταγωνισμός για την εισαγωγή νέων λύσεων που αξιοποιούν πρωτοποριακές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη στην αγορά εντείνεται. Αυτό διασφαλίζει ότι η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο θα γίνει μια ολοένα και πιο σημαντική τάση κατά τη διάρκεια του 2024 σε όλη την επιχειρηματική και καταναλωτική τεχνολογία.

5. Κβαντική Πληροφορική

Οι πρώτοι επενδυτές στην κβαντική τεχνολογία περιλαμβάνουν τράπεζες και οργανισμούς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ενισχύσουν την ισχύ των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για σκοπούς ανίχνευσης απάτης, διαχείρισης κινδύνων και συναλλαγών υψηλής συχνότητας.

Η κβαντική υπολογιστική δεν επιταχύνει κάθε εργασία για την οποία χρησιμοποιούμε υπολογιστές, αλλά το 2024, πιστεύουμε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε οφέλη καθώς θα εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς με μεγάλη υπολογιστική βαρύτητα, όπως η ανακάλυψη φαρμάκων, η αλληλουχία γονιδιώματος, η κρυπτογραφία, η μετεωρολογία, η επιστήμη των υλικών, η βελτιστοποίηση πολύπλοκων συστημάτων, όπως η ροή της κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις, ακόμη και η αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Όλοι αυτοί είναι τομείς που διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες για την επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε εμείς και ο πλανήτης μας, και είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε ποιες ανακαλύψεις θα επιτευχθούν με τη βοήθεια της κβαντικής πληροφορικής στο εγγύς μέλλον!

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει ένας αυξανόμενος θόρυβος γύρω από την κβαντική πληροφορική και πιστεύουμε ότι το 2024 θα είναι το έτος κατά το οποίο αυτό θα μετατραπεί σε απτά οφέλη. Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι ικανοί να εκτελούν ταυτόχρονα τεράστιο αριθμό υπολογισμών αξιοποιώντας παράξενα και θαυμάσια στοιχεία της κβαντικής φυσικής, όπως η κβαντική διεμπλοκή και η υπέρθεση. Αυτό τους επιτρέπει να λειτουργούν χρησιμοποιώντας κβαντικά bits (qubits) που μπορούν να βρίσκονται σε πολλαπλές καταστάσεις ταυτόχρονα, αντί για μια κατάσταση 1 ή 0, όπως τα παραδοσιακά bits των υπολογιστών.